Katamori blogja

Gyün a szünet!

Négy éve a pályán.

Úgy bizony, holnap, február 4.-én lesz kereken négy éve, hogy feltöltöttem első videómat, és ezzel kezdetét vette videókészítős pályafutásom! Kisebb-nagyobb szünetek voltak, de két hétnél hosszabb időszak sose telt el videók nélkül. Természetesen, sok videót letöröltem, átírtam és megbántam ennyi idő alatt, és bizony elég nagy változások történtek a világon azóta, hogy én töltök fel videókat. 

Oh, bocsi, ez félreérthető! Nem miattam, hanem amiatt, hogy olyan hosszú időt ölel fel. Gyakorlatilag egy teljes kormányzati ciklusnak megfelel példának okáért - de ezt ne fejtsük ki, ez a honlap nem a politikáról szól. Akkoriban alig múltam 15, épp csak elkezdtem a középiskolát, nevetséges “stréber” hajam volt (legalábbis azt a frizut én annak vallom mai napig), komolytalan voltam, sokkal irritálóbb mint ma, barátom/közeli ismerősöm nem volt egy se, az pedig egy utópisztikus álomnak tűnt, hogy valaha lesz nőm.

Mindez természetesen megváltozott, de egy dolog változatlan: a videókészítés. Az bizony, zajlik azóta is! Rengetegen abbahagyták 2009 óta, köztük a legenda, az egész videózás-téma magyar alfája és omegája, FreddyD is, de én kitartóan a pályán vagyok! Igaz, ehhez kellett a Katamori Minecraft Krónikái sorozatnak 2011-es sikere is, aminél tudtom szerint egyetlen régebbi sorozat van: IT Bárányé. Sokan kezdtek hasonló sorozatot az enyémmel egy időben (2010 december - 2011 január), de az övé sokkal régebbi volt (2010 október). Onnantól volt az, hogy minden megváltozott.

A régi időket viszont én is hiányolom - amiről eszembe is jutott egy fontos dolog. Sok 2007-2009 közt elindult videóssal ellentétben én nem FreddyD miatt kezdtem videózásba. Az első videós, akit ismertem, és aki miatt csatlakoztam a Youtube-hoz, az nem más, mint Reactor. Sajnos róla kiderült azóta, hogy nem az ésszerű viselkedés bástyája, meg egyébként sem túl aktív mostanában. Hát igen, változnak az idők…

Igazéból pont ez az a dolog, amiről beszélnék az eddig eltelt idők kapcsán: sokszor emlegettem, hogy bizony az évek során mindig változott, mivel ütöttem el én és közvetlen környezetem az időt. Persze ezt ha ezt nem ötödször mesélem el, akkor már sehányadszor, de mégiscsak jó visszaemlékezni. 2009-ben, amikor még kezdő, “kisgyerek” és hülye voltam, a FreddyD-t utánzó és/vagy fikázó trollokról csináltunk mindenféle gúnyolódó videót, meg hasonlókat. Akkoriban még a trollok is mások voltak, és főleg kevesebben voltak. 2010-ben “felszínre tört” a Garry’s Mod Sötét Titkai c. sorozat (ami mondjuk azóta is fut), ami miatt aztán valamelyest divattá váltak a Garry’s Mod-os filmszerű videók - elég hullámzó minőséggel bizony. Év végén aztán pár így megismert haver megmutatta nekem a Minecraft-ot, amire akkoriban kaptak rá, az állam pedig leesett, amikor nekem is megmutatták. Ez volt aztán előzmény 2011-hez, amikor (aránylag korán) nekiálltam egy Minecraft sorozatnak, majd februárban még egynek, ami júliusig tartott. Rövid, de kalandos időszak volt; az időszak emléke, amikor szemmel láthatóan elkezdett növekedni a Youtube magyar látogatottsága. Abból a szempontból ez ijesztő, hogy Minecraft nélkül valószínűleg most is csak 500 feliratkozóm lenne, esetleg 1000 már megvolna. Persze a 12 ezerrel se járok jobban, mert nagy részük elhanyagol már, de erről később. 2012-ről pedig nem kell beszélnem, az újévi videóm jól összefoglalta azt az időszakot: végigjátszások, partnership, stb.

Most már 2013-at írunk, és előre érzem, hogy ez az év megint egy új “korszak” kezdete lesz, Videóimra egyenként nagyon alacsony nézettség jön, ami egy durván fél éves tendencia része. Úgy fest, eddig tartott tehát a kiemelkedő(nek gondolt) népszerűségem. Sose voltam egoista (legfeljebb viccből), szóval tudom, hogy nem volt sose igazán nagy a jelentőségem, de most már még annyira se, mint eddig.

Ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy a régi idők visszatérnek, és gyakorlatilag újra underground videós leszek, Visor kollégához hasonlóan. Ez bizony az ára, ha nem lovagoljuk meg egy aktuális játék, film, előadó, zeneszám, mém, téma vagy akármi más hírnevét. Ám akkor legyen; ettől függetlenül, én folytatom a végigjátszások sorozatát, csupa olyan játékról, amiről ilyen formába, végigjátszás nem készült még!

Ennyi. Ja és természetesen köszi, hogy néztek és velem vagytok 4 éve folyamatosan!

Katamori

A bűvös szám: “10 000”

Két és háromnegyed év aktív Youtube videózás után megtapasztaltam hogy kábé mi az a nézettség egy videónál amit záros határidőn belül elvárhatok és hogy különböző típusú videóknál ez pontosan mennyi. 2011 során ez aztán alaposan megváltozott, de volt egy szám amit azóta is nehéz elérnem videómegtekintések számában: a 10 000. Érthető is, hiszen ehhez azért nem elég holmi random gameplay-kommentár 349. és feledik rész, se egy Barátok közt 6593 egész 54/96-odik rész! (mondjuk amennyien nézik azt a sz@rt, ki tudja…)

No kérem szépen: 10-11 hónap türelemmel és népszerűséggel végső soron összejött a dolog: a Katamori Minecraft krónikáinak legeslegelső epizódját megnéztétek 10 000-en! Köszönöm a kitüntető figyelmet!

(UI.: Szerintem sz@r lett, meg egyébként is élénken emlékszem hogy sokadik alkalomra felvett erőltetett vacak volt, de azért köszi. :D)

Véleményem az Operation Facebook-ról

Ezt a posztot nem akartam megírni de a személyes érzelmeim által vezérelve ezt most fontosnak érzem közzétenni a világgal.

Kezdjük az elejétől: van egy elszánt és igen sikeres hackercsoport, az Anonymous, akik augusztusban közzétettek egy videót, melynek elmondása szerint november 5.-én egy minden eddiginél nagyobb támadást intéznek. Célpontjuk pedig a Facebook rendszere. Itt bővebben olvashattok róla.

A problémák itt kezdődnek: ugyanis ha tényleg kilövik a Facebook-ot, annak nagyon komoly következményei lennének.

Lássuk csak, ki mivel érvel a rendszer ellen!

1.) Az Anonymous maga arra hivatkozik, hogy a Facebook illegálisan használja fel a felhasználók adatait: még akkor is eltárolja őket, ha az adott felhasználó törli magát a rendszerből (sőt akár vissza is állítható) és ezen adatokat a világ kormányainak küldik szerteszét, akik aztán önkényesen felhasználhatják ezeket.

Egyetlen kérdésem van, csak így egyszerűen, primitíven, szleng-nyelven megfogalmazva: és akkor hova sz@rjak?! Nem ez az első alkalom a világtörténelemben, hogy a civilek háta mögött tevékenykednek, és kizsákmányolják őket. Ráadásul elképzelni sem tudom, ezzel mégis hogyan tudnának nekem/neked/nekünk ártani? Mindannyian egy állam részét képezzük, az tehát a minimum hogy a kormány ismerjen minket. Az hogy milyen mélységekben, az egy másik dolog.

Engem tehát összességében marhára nem érdekel, mi szivárog ki rólam Facebook-on; semmi olyasmit nem csinálok rajta, amit akárki elől el kéne titkolnom - legyen szó akár a szomszéd Ilcsi néniről, akár az amerikai kormányról.

2.) Főleg a magyar közösség az emberek úgymond “züllésével” találja indokoltnak a Facebook megszűnését. Főleg a 12-18 éves korosztály űzi felsőfokon a zagyvaságot Facebookon. Ezt az Antifaces sokkal találóbban összefoglalta, szóval aki nem tud erről a jelenségről, nézze meg a videót amit a szövegre linkeltem.

Erre meg csak annyit tudok mondani, hogy nem ez a megoldás. A hülyéket magukra kell hagyni. Még ha élőben a legjobb barátod is, Facebook-on töröld le, tiltsd le a picsába, aztán nem kell szenvedned a hülye idézetektől (“Néha szomorú az ember, de néha… NEM!”) meg a hülye alkalmazásoktól (“Mennyire vagy FILA táskás náci csillámfaszpóni? Tudd meg most!”) és már tiszta is az egész. De könyörgöm, azt hagyják már békén, aki békésen, “csendben”, zargatás nélkül használja!
Ott vagyok erre konkrét példának ÉN! Nekem is van Facebook-om, használok is néhány alkalmazást, de havonta egyszer körülbelül és akkor se íratok ki semmilyen szart az üzenőfalamra. (a Tumblr alkalmazást ne számítsuk bele)Emelett viszont van egy Facebook Page-em, ahol rengeteg Youtube-nézővel tartom a KÖZVETLEN kapcsolatot! Ugyan már, kérem a nagy pofával Facebook-ot anyázókat, hogy mégis ezt hogy a rákba oldjam meg, ha megszűnik a Facebook?! Én is rakjam tele minden szarral a Youtube-csatornámat, mint ez az idióta?! Kérem, mi lenne abban a jobb?

Na… mielőtt elpattan egy ér az agyamban, le is zárom az egészet. Ennyit akartam írni. Nem kell véleményezni sem ha nem akarjátok, csupán a saját nézőpontomat írtam le.

Köszöntem.

Katamori

ELSŐ BEJEGYZÉS

Üdv mindenkinek a blogomon!

Tekintettel leszek arra, aki még nem ismer engem, így az első bejegyzés egy hooosszúúúú iromány lesz szerény személyemről.

A nevem Katamori, a civil (=való) életben Schmidt Zoltán. Dombóváron lakok, amiről nem meglepő ha még nem hallottál, hiszen egy apró kis város Tolna megyében. Jelenleg a 18 évesek örömteli táborát erősítem, mint újonc (=nemrég múltam csak el 18) és hát… imádok gépezni! :D

Egyesek kockának neveznek, ez mindenkivel így van aki az átlagnál többet gépezik - ezt a témát nem firtatom. Ha te gondolod, elkönyvelhetsz kockának, ha úgy gondolod, akkor meg nem…

2009 óta ügyködök aktívan Youtube-on (“ttony33” felhasználónéven, aminek amúgy érdekes sztorija van - egyszer majd kiposztolom :D), azaz erősen űzöm a videómegtekintésnek nevezett tevékenységet és saját videókat is rakok fel. Ezek másfél éven keresztül alacsonyan érintették a magyar érdeklődést, ám aztán 2011-el kezdődően Minecraft gameplay-kommentár sorozatba fogtam bele. Ez egészen ugyanezen év augusztus 29.-éig tartott és körülbelül 2500 új feliratkozót hozott a “konyhára”, pardon: a csatornára.

Mára a Minecraft abbamaradt, mert bár egy fantasztikus alapelgondolás volt, de hamar változtak a körülmények a játék körül és énkörülöttem is. Mivel azonban láttam, hogy az érdeklődés maradt, és élveztem a gameplay kommentálását videóra venni, új játékokat kezdtem kijátszani videós formában és jelenleg is ezt a sorozattendenciát tartom.

Egyedi stílusban, néha kicsit bugyuta és ostoba módon, de a tőlem kitelő legkreatívabban és legviccesebben kommentálom játékbeli élményeimet többek közt olyan sikerjátékokon, mint a Return to Castle Wolfenstein.

Ezenkívül mondhatni “casual gamer” vagyok: nagy rajongója vagyok az indie játékoknak (Voxatron, Armadillo Run, Atom Zombie Smasher, hogy csak pár nevet mondjak) illetve a régi játékoknak. ezek közül az 1993-as Doom kötött le a legjobban: rengeteg folytatását és modját kipróbáltam, sőt amatőr szinten magam is próbálkozok pálya- és resource-szerkesztéssel.

Hogy eltérjünk a sok geek dologtól (:D) azért más érdeklődésem is van. Zenében hatalmas heavy metal-rajongó vagyok, bár néha a kevésbé durva rockzenét is preferálni szoktam. Íme pár együttes, ami lefedi zenei ízlésemet: Bullet For My Valentine, Disturbed, Ensiferum, Iron Maiden, Judas Priest, Korpiklaani, Kovbojok, Lordi, Metallica, Nightwish, Primal Fear, Rammstein, Rhapsody, Rózsaszín Pitbull, Slayer, Symphony X, Tankcsapda. Egyszer, ha időm engedi, szeretnék megtanulni gitározni is, hogy tiszteleghessek ezen nagyszerű bandák előtt azzal, hogy eljátszom fantasztikus számaikat!

Néminemű érdeklődést szoktam mutatni a történelmi témák, a természettudományok, és a műszaki tudományok iránt is. Esetenként rávetem szemem a politikára is, de a mai magyar valóságban ezt szerintem jobb ignorálni…

Civil életben tanuló vagyok és jövő évtől remélhetőleg már egyetemista. Közgazdasági irányban szeretnék továbbtanulni, hogy ezen vágyam teljesül-e, még kérdéses sajnos.

Nos hát, ennyi volnék én (nem is olyan) röviden; remélem élvezitek majd ezt a blogot! Lesz itt minden: videók (saját+talált), képek, irományok, mély gondolatok, ésatöbbi: minden ami a Tumblr-en kifér!

És ezzel a szalagot átvágva megnyitom a blogot! :D

Katamori