Katamori blogja
Bombák

Első versem öt év után. Talán nem fogalmaz meg eredeti gondolatokat…de én írtam. - K

Romokban élek. Romjában világnak,

Körülöttem bábemberek, nyomorultak állnak.

Embertelen világ, embertelen hatalom,

Embertelen bűz jár eme szarkupacon.

A kormány kihasznál, a társadalom szembeköp,

Ezért van, hogy gyűlölettel fegyvert fogsz, s embert ölsz.

Máskor pedig társaddal részegen kigondolván

Igét hirdetsz, bár fejed üres, mint egy kürtőskalács!

Te mártír, te partizán, nézzél már magadba!
Nem velük van baj, hanem saját oldaladdal.

Kitépnéd egymagad a központi konnektort,

Azt hiszed naivan, ez majd mindent megold

Romokban élek. Bár lennék, ki meghalt,

Sem mint harctól mentes, mégis hadirokkant.

Mert a mai háborút nem bombákkal vívják,

hanem gyűlölettel, kik ezt látják, s hallják.

'13.07.30

Egy kis matekozás Youtube-partnereknek

Ezen poszt konklúziója talán nem mond semmi újat egyeseknek, de itt számokkal is alá fogom tudni támasztani.


Nemrég Youtube statisztikáimat nézegettem (amiről az engem régóta ismerők tudják, hogy szeretett hobbim :D), amikor valami szöget ütött a fejembe, s némi számolás után olyan következtetésre jutottam, ami így eddig közvetlenül nem tűnt fel és (bár talán mások már rájöttek, de) engem kimondottan meglepett.

Ezen a képen az angol (magyarok előtt nagyrészt elzárt) csatornám nézettségi adatait láthatjátok március 30. óta - azóta van partnership ezen a csatornámon is. 2635 megtekintés, amiből mindössze 268 magyar. Ehhez kaptam 2,89 dollárt a statisztika szerint. Ebből ki lehet számolni azt, hogy 1 dollár eléréséhez 2635/2,89, azaz kerekítve 912 megtekintés kell, legalábbis az eddigi minta alapján.

Ezen a képen a rendes csatornám eddigi legnagyobb bevételt (és nézettségét) hozó hónap látható. 223 095 megtekintés (ebből 206 481, azaz a domináns többség magyar), amihez 88,02 dollár járt. Így 1 dollárhoz 223095/88,02, azaz kerekítve 2535 megtekintés kellett - még ha nem is ez volt a leghatékonyabb arány (azt még nem néztem meg, mert ahhoz 14 hónap minden adatát kellene összesítenem, de majd egyszer megteszem, just4fun), de ez így is 2,77-szer, azaz majdnem háromszor annyi, mint ami a másik csatornán kellett.

Hogy ez mit jelent? Szemléletem egy kérdéssel: vajon a másik csatornán az eddigi minta alapján, azaz az elmúlt 3-4 hónap trendjét általánosnak véve (amivel nem tévedek nagyot - mert még kicsi a csatorna forgalma) mennyi nézettség kellene ahhoz, hogy ugyanakkora összeget érjek el, mint ami a másik csatornán az eddigi rekordom volt?

Nos, ehhez értelemszerűen a fenti 912-vel kell beszorozni a rekordösszegnek számító 88,02-t, a végeredmény pedig:  ~80 253! Ez majdnem a harmada (~36%-a) annak, ami a döntően magyar nézettségű csatornán volt szükséges ugyanehhez az összeghez.

A konklúziót levágtátok gondolom: a magyar megtekintések számszerűsítve kisebb pénzértéket hordoznak magukban, mint a nem magyarok - és ennek kiderítéséhez nem is kellett semmi egyetemi szintű statisztikai vizsgálati módszer, csak pár alapművelet.

A konklúziót szerintem érzékeljük mindnyájan, legalábbis a Youtube-partnercsatornák biztosan. A dolog etikai stb. oldalába viszont nem mennék bele, mert ahhoz nem értek annyira. Talán annyira nagyon a matekhoz sem, de egy dolog biztos:

A számok nem hazudnak!

Katamori

(Mj.: mielőtt arra gondolnátok: NEM felvágásból mutogatom ezeket a számokat, hanem mert számításokat végzek vele, szóval erről a témáról tessék leakadni. A képek azért kellettek, hogy hihető legyek, hogy nem csak légből kapott számokkal jött ki ez az eredmény.)

Útmutató egy békésebb Youtube-ért: 1.rész, avagy a bulvár mibenléte

Eljött az a pont, ahol egyrészt ihletem is van, másrészt pedig ezt elérkezettnek is látom arra, hogy felhasználjam a mi érdekünkben (a ti érdeketekben), no nem azért, mert én annyival különb lennék, vagy bármivel több dologhoz értenék…de egyszerűen be kell látni, hogy se a videósok, se a nézők nem reagálnak a dolgokra túl ésszerűen a magyar Youtube berkeiben.

Tény, hogy (ha ismersz, tudod, ha nem, akkor tudd azt, hogy) érvelésekben és vitákban nem mindig vagyok én a győztes fél, lévén nem értek bármivel több dologhoz, mint ti (ahogy említettem is), viszont az tagadhatatlan, hogy igazán nagy hisztériát soha nem csaptam. Volt precends arra, hogy ment a sárdobálás, a pocskondiázás, meg minden, amiben benne voltam én is. Nincs mentségem rá, de ettől függetlenül, nem vesztesz sokat azzal, ha hallgatsz rám.


Mindenekelőtt a bulvár mibenlétét akarom boncolgatni. A szó jelentésével nem akarok most foglalkozni, a lényeg az, hogy azért használom, mivel ami a magyar Youtube-on zajlik, az néha már hasonlít a Blikk, a Story, a hot!, és a hasonlóan nívós újságírói (mellék)termékek hasábjain, vagy akár a TV2, RTL KLub és hasonlóan nívós televízióz (mellék)termékek műsoraiban zajló eseményekre.

A lényeg az alábbi: adott a közszereplő (zárójelben mindig a YT-megfelelőjét írom: videós), aki tolja a műsorát (csatornáját). Figyelem jön, írnak róla az újságban (blogokban), beszél róla a közönség (nézők), beszél róla a többi közszereplő (többi videós), meg minden. A figyelem generálja a nézettséget, ami után pénzt kap az újságtól, a tévétől (mi a partnercégektől).

Ez így szép és jó, csak van amikor ez kevés. Mert a néző hülye. Elnézést kérek minden érintettől, nem szokásom általánosítani, de NAGY általánosságban elmondható, eredően abból, kik tudják megfizetni maguknak az újságot, a tévét (internet ma már nem nagy luxus, szóval a YT-iot is belevonhatjuk), hogy ők milyen életmódot folytatnak, satöbbi.

Szóval a néző hülye. Ha nem metálarc, nem fog tehetséges gitárosokat nézni, mert ha egyszer meg is nézi, előbb-utóbb már szarik rá. Satöbbi. Ilyenek vagyunk, de a minőséget nem most boncolom. Szóval nem fog minden egyes cikket elolvasni, műsort megnézni (videót megnézni), ami a közszereplőről szól vagy épp ő csinálta. (a videósról szól, vagy amit a videós csinál)

De mivel a néző hülye, ezért manipulálható is. Az üzletben (a videós biznicben) ezt apró elemekkel érik el, ez is a marketing része. Egy-két célzott szó, címrészlet, cím, vagy messzebb menőleg akár bizonyos tartalmak kiválasztásával is lehet őket vonzani, akkor pedig jönnek, mint légy a szarra.

Szóval amikor a közszereplő (videós) sok pénzt akar keresni, de akár minimum megélni ebből, akkor hajt rá ezekre. Akkor lesz hatásvadász, akkor válik celebbé. A munkát ugyanis nem ő végzi, hanem a tartalom jellege. Nem azért nézik, mert jó, értéket képvisel, vagy bármiért érdemes lenne nézni, hanem mert a téma, amivel foglalkozik, odavonzza az embereket. Értitek, miért nem ő végzi ezáltal a munkát? Talál egy biztos receptet, és onnantól két szalmaszálat nem kell keresztbe tennie, a siker garantált.

Ez a dolog elsősorban ezen videó hatására merült fel bennem. Csak hogy kapjatok egy konkrét példát is. Igen, HErBY…nem utálom, nem nézem le, mint embert, ezt fontos tisztázni, de a munkássága valami kritikán aluli, a balhézással pedig a figyelmet generálja - ezáltal a nézettséget és a pénzt. De jöhetnék Tirexi példájával is - én nem balhézok többé vele, de le se tagadhatja, mi célból csinálta a vitákat. Meg lehet nézni, hol tart nélkülük.

Na, de  csavarjunk a dolgon: tételezzük fel, hogy a néző nem hülye! Mert hát bár sok kormány célja az emberek butítása, hogy rabszolgákká tehesse őket (és ez nem összeesküvés-elmélet, a politika velőig korrupt, mindegy hol beszélünk róla), az információ maga szabad, hála az Internetnek! Hülyék tehát nem maradunk, ez a poszt is ez ellen akar tenni; ha viszont a néző nem hülye, akkor igencsak bassza a csőrét a bulvár. Ennek hangot is ad, dühtől elvakulva gondolván ez a jó megoldás. Az igazság viszont az, hogy ez csak azok figyelmét csődíti a celebre, akik eddig nem ismerték, sőt akik ismerik is megnézik, hogy “mi a faszomat csinált már megint ez a görény?!”.

De van egy súlyosabb oldala is a dolognak. Saját magamon tapasztalom, hogy ha az embernek marad olyan szabadideje, amit nem tud mivel eltölteni, akkor ilyen szarok nélkül egyszerűen UNALMASAK a mindennapok! “Nyah, már megint (30-adszor) Doomozik ez a Kotomari, meh…”, meg se mézi, akkor se ha Doom-buzi. Ellenben ha azt látja, hogy “WÖTÖFÖ, KOTOMARI ÉS RITEKSZI FIKÁZÓDNAK!”, akkor egyből odamegy, és vagy állást foglal, vagy elküldi mindkettőt a kurva anyjába. Ez az olvasgatással pont kitölti azt  negyed órát, amit az ember nem tud mivel eltölteni reggeli és suli között. 

Mi a megoldás? Szarni rájuk! Fogjátok már fel végre, hogy akivel nem foglalkoztok, az megunja az erőlködést és lelép a gecibe. Az apátiával elveszitek a biztos pontot, ami arra ösztökéli, hogy szellemi kútmérgezését tovább folytassa az illető! Ha pedig unjátok magatokat, találjatok értelmes elfoglaltságot. Tanuljatok, vagy akármi. Annál minden hasznosabb, mint botcsinálta celebeken rágódni all the time. De legalábbis, könyörgöm, az isten faszát, ha meg is nézitek a kommenteket, videókat, akármit, legalább ne mutassátok ki! Így teszek én is. Egyszerűen látni akarom a kommenteket mindenhol, nem tudom miért, de már nem csatlakozok halott vitákba, nem kezdem el oltai a szar videóst, satöbbi. Persze ha engem is érint, az más tészta.

Ennyi. Ez igaz amúgy az élet minden területére, különös tekintettel a trollokra, és sok annak tartott de nem trollisztikus egyénre. De ez majd a következő útmutató tárgya lesz.

Kösz, hogy figyelmet szenteltetek rám. Ugye nem volt ez hatásvadászat? ;)

Katamori

Szünet a videókkal

Na jó…én nem akartam, de úgy fest, úgy hozta a sors hogy muszáj lesz: júniustól szünetelni fogok.

Nem akartam, megpróbáltam volna videózni még, de most észleltem hogy a mikrofonom elbaszódott. Fél évet nem bírt ki, emlékszem CoD2 végigjátszás elején is elbaszódott az előző, akkor kellett újat venni. Az meg nem úgy megy hogy ezreket költök félévente egy új headsetre, meg hát annyira nem is súlyos veszteség, hogy most ne tudjak élni így. 

Szóval ja. Szünet. Júniustól. Nem tudom meddig.

(de természetesen a kommunikációs csatornákon elérhető vagyok, sőt itt is jönnek majd a posztok!)

Katamori

ekker:

02.28: szerződés kötés megtörtént
03.06: I. levél érkezik a szolgáltatótól, melyben örömmel üdvözöltek, elküldték a telefonszámom, netes belépési kódjaimat, meg egy időpontot 03.18-ra, 08.00-16.00 között várható az enber, aki majd mér, szerel
03.18: reggel héttől matatok a lakásban, de egész…

Tirexi-nél betelt a pohár?

Előre szólok: talán páran lemaradtak róla, de annak ellenére, régen mennyire hangoztattam nemtetszésemet Tirexi tevékenységével kapcsolatban, később egy Teamspeak-es beszélgetés során konszolidálódott köztünk a viszony.

Ennek ellenére engem is meglepett (gyakran indokolatlannak tűnő de ki tudja, talán mégis indokolt) heveny arroganciája a válaszokban. Sok “megszorításról” tett említést, így talán annyira nem is meglepő, hogy most végleg elege lett.

De valahogy még is az. Nem is csoda, hiszen fingom nincs (szerintem nektek se), mi a fákk történt hirtelen, hogy ennyire bedurvult. Elég csak az erős szavakat hallgatni a videóban.

A helyzet az, hogy bicskanyitogatónak és álszentnek hat elsőre, de:

1.: igaza van teljes mértékben. A magyar közönség néha egyszerűen kiborító. Én például azért nem fogok soha többé Minecraft-ozni elsősorban, mert akik nézik, és ehhez kapcsolódóan írnak nekem akármit, valami (még a szép míves, díszes, művelt, káromkodásra is erőteljesen kiélezett magyar nyelvvel is) kifejezhetetlenül magas szinten irritálnak. A helyesírás teljes hiányát még elnézném, de az a 0 felé exponenciális határérték-egyenletben konvergáló félelmetesen alacsony problémamegoldó képesség, ami sugárzik a Minecraft-osok EGY RÉSZÉBŐL, MEG SOK NEM MINECRAFT NÉZŐBŐL IS (!), az komolyan elgondolkodtat, hogy mi az isten van a mai fiatalsággal.

Ez persze tőlem is álszent módon hangozhat, hiszen 2011 nyarán még én csalogattam a fent említett réteget a Bányamesterség nevezetű MC-szerverre - amiről mint utólag kiderült, az üzemeltetői körülbelül egy szinten kezelnek velük. Régen nem tudhattam én se, hogy ilyenek vannak. Vagy legalábbis, naiv voltam.

Szerencsére a tapasztalatok segítenek abban, hogy jobb irányba változtass a véleményeden, meg úgy en block akármin - és itt jön képbe második pont. Ugyanis ő is sűrűn változtatta a véleményét.

2.: sokan álszentnek tartjátok őt a gyakori véleményváltoztatás és a kioktatások miatt. Honnan veszitek, hogy csak okoskodik? Jó most nem a gép-összerakási módszereire gondolok (meg az szerintem eleve kibaszottul az ő dolga és kibaszottul senki másé, akkor is, ha nem ért hozzá), hanem pl. ennek a videónak a végén elhangzottakra is. (amiben azt ócsárolta, hogy a kölyök hajnali 3-kor is gépnél van) Ismerem már nagyjából az “antirexi-tábort”, lévén erősítettem egy ideig én is, és a legtöbben mintha vérszerződést kötöttek volna arra, hogy márpedig Tirexi igenis nem dolgozik, egész nap kockul és videókat gyárt.

Aha, és honnan az anyámból tudjátok ti azt?

Látjátok a házát, be van kamerázva és a trollok közvetítik a “ValagVilág 9: Tirexi és a hódok” livestream-et? A lófaszt.

Fent van egész nap Steam-en/XFire-ön/Skype-on/TS-en? Bizonyítsd be.

Hallottad mástól hogy fent van egész nap Steam-en/XFire-ön/Skype-on/TS-en? Aranyos hogy hiszel a tündérmesékben, de sajnos annyira igazak, mint a pletykák.

Lefogadom, rólam is pletykáltak egy csomót az évek során, sőt konkrétan az utálós korszakban hallottam vissza Tirexitől hogy “Katamori csinálta a TirexiLQ csatornát és saját magához kommentált”, ami úgy kacsa ahogy van, mivel személyesen néztem végig, ahogy HunDoomguy (videós ügyekben segítőtársam 2012 márciusáig) megcsinálta azt a profilt még valamikor régen. Aszonta titok, de ő már nem aktív a közösségben, így sokat az imidzsén nem ront ez az infó.

Szóval tudom, milyenek a pletykák, az előítéletek és a kényszerképzetek főleg az utált emberekkel szemben (egy egész blog épül rá - igaz, ezt olvasni mindenesetre jó móka, és szigorúan tilos komolyan venni), szóval semmi esetre se egy konkrét személyt akarok ezzel a sok-sok sorral védeni, hanem inkább csak rávilágítani arra, mennyire mérhetetlenül ostoba viselkedés ismeretlenül elítélni valakit ilyesformán, mint ahogy azt Tirexi-vel teszik.

——————————————————————————

Most már úgyis mindegy. Akinek az volt a célja, hogy Tirexi eltűnjön, ám lőn elérte. Többé nem irritál egyetlen magyart se. Persze lefogadom, valakinek ez se elég, de azt inkább nem kommentálom.

Nem mondom hogy nem hiányzik, de azt se hogy hiányzik, mivel kurvára távol áll a valóságtól mindkét véglet. Nem is lényeges hogy hiányzik-e. 

A lényeg az, hogy szerintem (a vélemény olyan mint a segg; mindenkinek van, de senkit nem érdekel a másiké - ezt kicsit bővíteném: “de ha megnézed, nem halsz bele…”) a helyes lépést tette. A lehető legjobb lépést, amit megtehetett, őt és a csatornáját (nagyjából) ismerve,

Katamori

UI.: újra él a kommentelési lehetőség (szeretlek, DISQUS! <3) a honlapon, tessék megvitatni a témát, kijavítani, beszólni, meg amit akartok.

UUI.: végre értelmesen, irományokra is használom ezt a kurva honlapot, ha már megcsináltam…büszke vagyok magamra. :D

Google Reader + Formspring: mi lesz nélkületek?

Úgy alakult, hogy úgy tűnik, két szolgáltatástól is meg kell válnunk záros határidőn belül.


1. Google Reader: ez egy ilyen RSS feed szolgáltató rendszer a Google-tól. Bizonyos oldalakhoz tartozik ez az RSS nevű cucc, és ha egy megfelelő programnak megadod, akkor ezt a “csatornát” figyelemmel követi, így az oldal meglátogatásának szükségessége nélkül értesülhetsz új bejegyzésekről. A Twitter, a Facebook és főképp a Tumblr korában talán már kissé divatjamúlt lehet, de pl. a blog.hu-s oldalak nyomon követésére kiváló, én e célból használom úgy másfél hónapja - de már beleszerettem! Vannak ugyan alternatívák, de azok vagy nem frissítenek olyan sűrűn, vagy nehezebben áttekinthetőek… namindegy, van egy ilyen petíció hogy a Google ne csináljon ekkora marhaságot. Remélem, beválik. Július 1. a leállás tervezett időpontja, addig egypár szavazat összegyűlhet.

2. Formspring: na ez mondjuk a kisebb hír. IT Báránytól láttam még ezt az oldalt, ahol kérdéseket lehet az illetőnek feltenni, és erre (ha akarunk) válaszolni. Remélem, hogy segíthet nekem is normálisan 1 helyre gyűjteni a kérdéseket, de sajnos ez nem történt meg; utolsó fél évre már gyakorlatilag csak díszfunkciót szolgált. Viszont sajnos legalább 200 videó alá ki van téve a letöltési link, szóval ezen korrigálnom kell majd. Na mindegy, a kérdéseket kimentem, és a jövőben itt, Tumblr-ön lehet majd kérdezgetni. Ez már kicsit korábban leáll: áprilistól már nem üzemel.

Bocs hogy ez ilyen rövid és szar lett, de elég későn (hajnali fél 3-kor) írom e sorokat.

Négy éve a pályán.

Úgy bizony, holnap, február 4.-én lesz kereken négy éve, hogy feltöltöttem első videómat, és ezzel kezdetét vette videókészítős pályafutásom! Kisebb-nagyobb szünetek voltak, de két hétnél hosszabb időszak sose telt el videók nélkül. Természetesen, sok videót letöröltem, átírtam és megbántam ennyi idő alatt, és bizony elég nagy változások történtek a világon azóta, hogy én töltök fel videókat. 

Oh, bocsi, ez félreérthető! Nem miattam, hanem amiatt, hogy olyan hosszú időt ölel fel. Gyakorlatilag egy teljes kormányzati ciklusnak megfelel példának okáért - de ezt ne fejtsük ki, ez a honlap nem a politikáról szól. Akkoriban alig múltam 15, épp csak elkezdtem a középiskolát, nevetséges “stréber” hajam volt (legalábbis azt a frizut én annak vallom mai napig), komolytalan voltam, sokkal irritálóbb mint ma, barátom/közeli ismerősöm nem volt egy se, az pedig egy utópisztikus álomnak tűnt, hogy valaha lesz nőm.

Mindez természetesen megváltozott, de egy dolog változatlan: a videókészítés. Az bizony, zajlik azóta is! Rengetegen abbahagyták 2009 óta, köztük a legenda, az egész videózás-téma magyar alfája és omegája, FreddyD is, de én kitartóan a pályán vagyok! Igaz, ehhez kellett a Katamori Minecraft Krónikái sorozatnak 2011-es sikere is, aminél tudtom szerint egyetlen régebbi sorozat van: IT Bárányé. Sokan kezdtek hasonló sorozatot az enyémmel egy időben (2010 december - 2011 január), de az övé sokkal régebbi volt (2010 október). Onnantól volt az, hogy minden megváltozott.

A régi időket viszont én is hiányolom - amiről eszembe is jutott egy fontos dolog. Sok 2007-2009 közt elindult videóssal ellentétben én nem FreddyD miatt kezdtem videózásba. Az első videós, akit ismertem, és aki miatt csatlakoztam a Youtube-hoz, az nem más, mint Reactor. Sajnos róla kiderült azóta, hogy nem az ésszerű viselkedés bástyája, meg egyébként sem túl aktív mostanában. Hát igen, változnak az idők…

Igazéból pont ez az a dolog, amiről beszélnék az eddig eltelt idők kapcsán: sokszor emlegettem, hogy bizony az évek során mindig változott, mivel ütöttem el én és közvetlen környezetem az időt. Persze ezt ha ezt nem ötödször mesélem el, akkor már sehányadszor, de mégiscsak jó visszaemlékezni. 2009-ben, amikor még kezdő, “kisgyerek” és hülye voltam, a FreddyD-t utánzó és/vagy fikázó trollokról csináltunk mindenféle gúnyolódó videót, meg hasonlókat. Akkoriban még a trollok is mások voltak, és főleg kevesebben voltak. 2010-ben “felszínre tört” a Garry’s Mod Sötét Titkai c. sorozat (ami mondjuk azóta is fut), ami miatt aztán valamelyest divattá váltak a Garry’s Mod-os filmszerű videók - elég hullámzó minőséggel bizony. Év végén aztán pár így megismert haver megmutatta nekem a Minecraft-ot, amire akkoriban kaptak rá, az állam pedig leesett, amikor nekem is megmutatták. Ez volt aztán előzmény 2011-hez, amikor (aránylag korán) nekiálltam egy Minecraft sorozatnak, majd februárban még egynek, ami júliusig tartott. Rövid, de kalandos időszak volt; az időszak emléke, amikor szemmel láthatóan elkezdett növekedni a Youtube magyar látogatottsága. Abból a szempontból ez ijesztő, hogy Minecraft nélkül valószínűleg most is csak 500 feliratkozóm lenne, esetleg 1000 már megvolna. Persze a 12 ezerrel se járok jobban, mert nagy részük elhanyagol már, de erről később. 2012-ről pedig nem kell beszélnem, az újévi videóm jól összefoglalta azt az időszakot: végigjátszások, partnership, stb.

Most már 2013-at írunk, és előre érzem, hogy ez az év megint egy új “korszak” kezdete lesz, Videóimra egyenként nagyon alacsony nézettség jön, ami egy durván fél éves tendencia része. Úgy fest, eddig tartott tehát a kiemelkedő(nek gondolt) népszerűségem. Sose voltam egoista (legfeljebb viccből), szóval tudom, hogy nem volt sose igazán nagy a jelentőségem, de most már még annyira se, mint eddig.

Ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy a régi idők visszatérnek, és gyakorlatilag újra underground videós leszek, Visor kollégához hasonlóan. Ez bizony az ára, ha nem lovagoljuk meg egy aktuális játék, film, előadó, zeneszám, mém, téma vagy akármi más hírnevét. Ám akkor legyen; ettől függetlenül, én folytatom a végigjátszások sorozatát, csupa olyan játékról, amiről ilyen formába, végigjátszás nem készült még!

Ennyi. Ja és természetesen köszi, hogy néztek és velem vagytok 4 éve folyamatosan!

Katamori

Pár mondat a holokausztról.

Az alábbi sorokat (kissé más formában) egyik ismerősöm Facebook-posztja alá írtam, amelyikben a túlkapásairól híres kuruc.info egyik cikkéről írt poénos hangvételű véleményt. Mivel úgy gondolom, hogy aránylag igaz és helyes dolgokat jegyzeteltem le, úgy döntöttem, megosztom a blogon is.

Az alábbi sorok egy komoly témát boncolgatnak. Ha ezt nem tudjátok elfogulatlanul értékelni, kérlek, ne is fárasszátok magatokat azzal, hogy elküldtök édesanyám ama nemes testrészébe.

A holokauszttagadás mint bűntett nem feltétlen jelenti a holokauszt teljes tagadását. Annak tagadása, hogy ez súlyos dolog lett volna, szintén holokauszttagadás, mert a negatív jelentőségét tagadod.  

Én nem tagadom és nem is bagatelizálom el, egyszerűen csak leszarom. Engem nem sajnáltak, amiért meghalt a faterom és anyám kvázi egyedül maradt velem meg az akkor 3 hónapos öcsémmel; senki nem sajnált amiért nem sikerült beilleszkednem kisgyerekként a többiek közé; most se sajnál senki amiért rosszul állunk anyagilag - és még sorolhatnám.  Hát akkor én mi a fasznak törődjek a holokauszt áldozataival? Nekem nem jelentenek sokat, mert nem ismertem őket, emberség ide vagy oda.

Hihetetlen hogy néha mennyire képesek vergődni egyes holokauszt-túlélők azért, hogy sajnálja őket mindenki a holokausztért. Érdekes módon a kínaiak nem szólalnak fel világot rengető hévvel a Nanking-i mészárlás miatt (holott azt a japók elég durván el is bagatelizálták néha-néha, igen jó hatást gyakorolva ezzel az egyébként is “testvéries” japán-kínai “barátságra”), sőt az örmény genocídium áldozatainak leszármazottait se hallottam sipítozni! És akkor a Katyn-i vérengzés áldozatokat ne is említsük…

Vagy talán ezek kisebb jelentőséggel bírnak, mint a holokauszt? Aztán mégis miért? Az nem mentség hogy kevesebb áldozattal járt. Az örmény genocídium simán tekinthető az örmények saját holokausztjának.  Vagy neadjisten a zsidók valamilyen oknál fogva “mások” (=különbek), mint az örmények, vagy bármelyik nép, amelyik ellen követtek el etnikai tisztogatásokat? Ugyanaz a kérdés: egy zsidó mégis miben más mint az örmény, a kínai, a lengyel? 

Szóval értitek, ilyenkor még egy alapvetően politikai elfogultságtól és előítéletektől mentes ember fejében megfordul a gondolat, hogy “ezek a zsidók…” 

Katamori

UI.: tudom, hogy ezen téma boncolgatásával veszélyes vizekre érkeztem, de kikívánkozott belőlem.

alesi:

-Jó napot! Idióta Ilona vagyok a Lófaszjóska Nemszolgáltató KFT.-től.
-Üdvözlöm Ilona, miben segíthetek.
-Szóval azért hívom, hogy tud-e róla, hátizé tartozása van… Felénk.
-Nem tudtam róla, hát mennyivel és miért tartozom Önöknek?
-Azt nem mondhatom meg.
-Pardon? Ha nem mondja meg, akkor hogy…

Magyarország, 2013.