Katamori blogja
Egy kis matekozás Youtube-partnereknek

Ezen poszt konklúziója talán nem mond semmi újat egyeseknek, de itt számokkal is alá fogom tudni támasztani.


Nemrég Youtube statisztikáimat nézegettem (amiről az engem régóta ismerők tudják, hogy szeretett hobbim :D), amikor valami szöget ütött a fejembe, s némi számolás után olyan következtetésre jutottam, ami így eddig közvetlenül nem tűnt fel és (bár talán mások már rájöttek, de) engem kimondottan meglepett.

Ezen a képen az angol (magyarok előtt nagyrészt elzárt) csatornám nézettségi adatait láthatjátok március 30. óta - azóta van partnership ezen a csatornámon is. 2635 megtekintés, amiből mindössze 268 magyar. Ehhez kaptam 2,89 dollárt a statisztika szerint. Ebből ki lehet számolni azt, hogy 1 dollár eléréséhez 2635/2,89, azaz kerekítve 912 megtekintés kell, legalábbis az eddigi minta alapján.

Ezen a képen a rendes csatornám eddigi legnagyobb bevételt (és nézettségét) hozó hónap látható. 223 095 megtekintés (ebből 206 481, azaz a domináns többség magyar), amihez 88,02 dollár járt. Így 1 dollárhoz 223095/88,02, azaz kerekítve 2535 megtekintés kellett - még ha nem is ez volt a leghatékonyabb arány (azt még nem néztem meg, mert ahhoz 14 hónap minden adatát kellene összesítenem, de majd egyszer megteszem, just4fun), de ez így is 2,77-szer, azaz majdnem háromszor annyi, mint ami a másik csatornán kellett.

Hogy ez mit jelent? Szemléletem egy kérdéssel: vajon a másik csatornán az eddigi minta alapján, azaz az elmúlt 3-4 hónap trendjét általánosnak véve (amivel nem tévedek nagyot - mert még kicsi a csatorna forgalma) mennyi nézettség kellene ahhoz, hogy ugyanakkora összeget érjek el, mint ami a másik csatornán az eddigi rekordom volt?

Nos, ehhez értelemszerűen a fenti 912-vel kell beszorozni a rekordösszegnek számító 88,02-t, a végeredmény pedig:  ~80 253! Ez majdnem a harmada (~36%-a) annak, ami a döntően magyar nézettségű csatornán volt szükséges ugyanehhez az összeghez.

A konklúziót levágtátok gondolom: a magyar megtekintések számszerűsítve kisebb pénzértéket hordoznak magukban, mint a nem magyarok - és ennek kiderítéséhez nem is kellett semmi egyetemi szintű statisztikai vizsgálati módszer, csak pár alapművelet.

A konklúziót szerintem érzékeljük mindnyájan, legalábbis a Youtube-partnercsatornák biztosan. A dolog etikai stb. oldalába viszont nem mennék bele, mert ahhoz nem értek annyira. Talán annyira nagyon a matekhoz sem, de egy dolog biztos:

A számok nem hazudnak!

Katamori

(Mj.: mielőtt arra gondolnátok: NEM felvágásból mutogatom ezeket a számokat, hanem mert számításokat végzek vele, szóval erről a témáról tessék leakadni. A képek azért kellettek, hogy hihető legyek, hogy nem csak légből kapott számokkal jött ki ez az eredmény.)

Gyün a szünet!

Ez a nagy árvízveszély szerintem csak Duna!

muszeresz:

balkapeti:

freevo:

strshp:

truthofthesignal:

strshp:

miinka:

batmanformayorofbudapest:

aliende1on:

rebasepoiss:

moarbitrex:

valóban Tiszázni kéne már a helyzetet

Dráván megfizetünk ezért még!

Rába szunk. :(

Ipoly.

még egy ilyen és valakit megVágok

mindig ezzel jössz, te utolsó Rábcarongy

látom, nagyon Kapos ma ez a téma

Nem nagyon kellett Túrni érte

Ennek is csak a Száva jár!

Elbaszott egy thread ez.

Durva lesz ez a júNílus.

gitarparaszt:

aliende1on:

rosszkifogas:

Aztán majd koncessziós pályázaton nyerjük majd az domaint.

kéne neki valami magyar név. vagy csak simán mikroblog.
ja az se magyar. akkor pici kettesszámrendszernapló

bigyó

A Hungaromém jegyében lehetne tömbölő!

gitarparaszt:

aliende1on:

rosszkifogas:

Aztán majd koncessziós pályázaton nyerjük majd az domaint.

kéne neki valami magyar név. vagy csak simán mikroblog.

ja az se magyar. akkor pici kettesszámrendszernapló

bigyó

A Hungaromém jegyében lehetne tömbölő!

Szünet a videókkal

Na jó…én nem akartam, de úgy fest, úgy hozta a sors hogy muszáj lesz: júniustól szünetelni fogok.

Nem akartam, megpróbáltam volna videózni még, de most észleltem hogy a mikrofonom elbaszódott. Fél évet nem bírt ki, emlékszem CoD2 végigjátszás elején is elbaszódott az előző, akkor kellett újat venni. Az meg nem úgy megy hogy ezreket költök félévente egy új headsetre, meg hát annyira nem is súlyos veszteség, hogy most ne tudjak élni így. 

Szóval ja. Szünet. Júniustól. Nem tudom meddig.

(de természetesen a kommunikációs csatornákon elérhető vagyok, sőt itt is jönnek majd a posztok!)

Katamori

Akinek van humora, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.
Peterdi Pál
laccnow:

#ÁTESETT A KOMONDORON

Ő is?!

laccnow:

#ÁTESETT A KOMONDORON

Ő is?!

ezmegigyhogy:

dzsidzsi:

Ki nyerte ma a Magyar Turizmus Zrt szakdolgozatpályázatának innovatív kategóriáját fesztiválmarketing témájú munkájával?


Orbán Ráhel

Trafikot neki!

Johnny Cash - Ain't No Grave
3,703 plays

Furamód, nekem ez a dal azzal egyenlő, hogy Doom 2: Voodoo Guns.