Katamori blogja
Négy éve a pályán.

Úgy bizony, holnap, február 4.-én lesz kereken négy éve, hogy feltöltöttem első videómat, és ezzel kezdetét vette videókészítős pályafutásom! Kisebb-nagyobb szünetek voltak, de két hétnél hosszabb időszak sose telt el videók nélkül. Természetesen, sok videót letöröltem, átírtam és megbántam ennyi idő alatt, és bizony elég nagy változások történtek a világon azóta, hogy én töltök fel videókat. 

Oh, bocsi, ez félreérthető! Nem miattam, hanem amiatt, hogy olyan hosszú időt ölel fel. Gyakorlatilag egy teljes kormányzati ciklusnak megfelel példának okáért - de ezt ne fejtsük ki, ez a honlap nem a politikáról szól. Akkoriban alig múltam 15, épp csak elkezdtem a középiskolát, nevetséges “stréber” hajam volt (legalábbis azt a frizut én annak vallom mai napig), komolytalan voltam, sokkal irritálóbb mint ma, barátom/közeli ismerősöm nem volt egy se, az pedig egy utópisztikus álomnak tűnt, hogy valaha lesz nőm.

Mindez természetesen megváltozott, de egy dolog változatlan: a videókészítés. Az bizony, zajlik azóta is! Rengetegen abbahagyták 2009 óta, köztük a legenda, az egész videózás-téma magyar alfája és omegája, FreddyD is, de én kitartóan a pályán vagyok! Igaz, ehhez kellett a Katamori Minecraft Krónikái sorozatnak 2011-es sikere is, aminél tudtom szerint egyetlen régebbi sorozat van: IT Bárányé. Sokan kezdtek hasonló sorozatot az enyémmel egy időben (2010 december - 2011 január), de az övé sokkal régebbi volt (2010 október). Onnantól volt az, hogy minden megváltozott.

A régi időket viszont én is hiányolom - amiről eszembe is jutott egy fontos dolog. Sok 2007-2009 közt elindult videóssal ellentétben én nem FreddyD miatt kezdtem videózásba. Az első videós, akit ismertem, és aki miatt csatlakoztam a Youtube-hoz, az nem más, mint Reactor. Sajnos róla kiderült azóta, hogy nem az ésszerű viselkedés bástyája, meg egyébként sem túl aktív mostanában. Hát igen, változnak az idők…

Igazéból pont ez az a dolog, amiről beszélnék az eddig eltelt idők kapcsán: sokszor emlegettem, hogy bizony az évek során mindig változott, mivel ütöttem el én és közvetlen környezetem az időt. Persze ezt ha ezt nem ötödször mesélem el, akkor már sehányadszor, de mégiscsak jó visszaemlékezni. 2009-ben, amikor még kezdő, “kisgyerek” és hülye voltam, a FreddyD-t utánzó és/vagy fikázó trollokról csináltunk mindenféle gúnyolódó videót, meg hasonlókat. Akkoriban még a trollok is mások voltak, és főleg kevesebben voltak. 2010-ben “felszínre tört” a Garry’s Mod Sötét Titkai c. sorozat (ami mondjuk azóta is fut), ami miatt aztán valamelyest divattá váltak a Garry’s Mod-os filmszerű videók - elég hullámzó minőséggel bizony. Év végén aztán pár így megismert haver megmutatta nekem a Minecraft-ot, amire akkoriban kaptak rá, az állam pedig leesett, amikor nekem is megmutatták. Ez volt aztán előzmény 2011-hez, amikor (aránylag korán) nekiálltam egy Minecraft sorozatnak, majd februárban még egynek, ami júliusig tartott. Rövid, de kalandos időszak volt; az időszak emléke, amikor szemmel láthatóan elkezdett növekedni a Youtube magyar látogatottsága. Abból a szempontból ez ijesztő, hogy Minecraft nélkül valószínűleg most is csak 500 feliratkozóm lenne, esetleg 1000 már megvolna. Persze a 12 ezerrel se járok jobban, mert nagy részük elhanyagol már, de erről később. 2012-ről pedig nem kell beszélnem, az újévi videóm jól összefoglalta azt az időszakot: végigjátszások, partnership, stb.

Most már 2013-at írunk, és előre érzem, hogy ez az év megint egy új “korszak” kezdete lesz, Videóimra egyenként nagyon alacsony nézettség jön, ami egy durván fél éves tendencia része. Úgy fest, eddig tartott tehát a kiemelkedő(nek gondolt) népszerűségem. Sose voltam egoista (legfeljebb viccből), szóval tudom, hogy nem volt sose igazán nagy a jelentőségem, de most már még annyira se, mint eddig.

Ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy a régi idők visszatérnek, és gyakorlatilag újra underground videós leszek, Visor kollégához hasonlóan. Ez bizony az ára, ha nem lovagoljuk meg egy aktuális játék, film, előadó, zeneszám, mém, téma vagy akármi más hírnevét. Ám akkor legyen; ettől függetlenül, én folytatom a végigjátszások sorozatát, csupa olyan játékról, amiről ilyen formába, végigjátszás nem készült még!

Ennyi. Ja és természetesen köszi, hogy néztek és velem vagytok 4 éve folyamatosan!

Katamori

9gag:

(via 9GAG - Happy Birthday!)