Katamori blogja
Egy kis matekozás Youtube-partnereknek

Ezen poszt konklúziója talán nem mond semmi újat egyeseknek, de itt számokkal is alá fogom tudni támasztani.


Nemrég Youtube statisztikáimat nézegettem (amiről az engem régóta ismerők tudják, hogy szeretett hobbim :D), amikor valami szöget ütött a fejembe, s némi számolás után olyan következtetésre jutottam, ami így eddig közvetlenül nem tűnt fel és (bár talán mások már rájöttek, de) engem kimondottan meglepett.

Ezen a képen az angol (magyarok előtt nagyrészt elzárt) csatornám nézettségi adatait láthatjátok március 30. óta - azóta van partnership ezen a csatornámon is. 2635 megtekintés, amiből mindössze 268 magyar. Ehhez kaptam 2,89 dollárt a statisztika szerint. Ebből ki lehet számolni azt, hogy 1 dollár eléréséhez 2635/2,89, azaz kerekítve 912 megtekintés kell, legalábbis az eddigi minta alapján.

Ezen a képen a rendes csatornám eddigi legnagyobb bevételt (és nézettségét) hozó hónap látható. 223 095 megtekintés (ebből 206 481, azaz a domináns többség magyar), amihez 88,02 dollár járt. Így 1 dollárhoz 223095/88,02, azaz kerekítve 2535 megtekintés kellett - még ha nem is ez volt a leghatékonyabb arány (azt még nem néztem meg, mert ahhoz 14 hónap minden adatát kellene összesítenem, de majd egyszer megteszem, just4fun), de ez így is 2,77-szer, azaz majdnem háromszor annyi, mint ami a másik csatornán kellett.

Hogy ez mit jelent? Szemléletem egy kérdéssel: vajon a másik csatornán az eddigi minta alapján, azaz az elmúlt 3-4 hónap trendjét általánosnak véve (amivel nem tévedek nagyot - mert még kicsi a csatorna forgalma) mennyi nézettség kellene ahhoz, hogy ugyanakkora összeget érjek el, mint ami a másik csatornán az eddigi rekordom volt?

Nos, ehhez értelemszerűen a fenti 912-vel kell beszorozni a rekordösszegnek számító 88,02-t, a végeredmény pedig:  ~80 253! Ez majdnem a harmada (~36%-a) annak, ami a döntően magyar nézettségű csatornán volt szükséges ugyanehhez az összeghez.

A konklúziót levágtátok gondolom: a magyar megtekintések számszerűsítve kisebb pénzértéket hordoznak magukban, mint a nem magyarok - és ennek kiderítéséhez nem is kellett semmi egyetemi szintű statisztikai vizsgálati módszer, csak pár alapművelet.

A konklúziót szerintem érzékeljük mindnyájan, legalábbis a Youtube-partnercsatornák biztosan. A dolog etikai stb. oldalába viszont nem mennék bele, mert ahhoz nem értek annyira. Talán annyira nagyon a matekhoz sem, de egy dolog biztos:

A számok nem hazudnak!

Katamori

(Mj.: mielőtt arra gondolnátok: NEM felvágásból mutogatom ezeket a számokat, hanem mert számításokat végzek vele, szóval erről a témáról tessék leakadni. A képek azért kellettek, hogy hihető legyek, hogy nem csak légből kapott számokkal jött ki ez az eredmény.)

neandernandor:

drkorsalman:

Dune - Can’t Stop Raving

mire észreveszed, hogy milyen szar zene már nem tudod leállítani mert a kezed a magasban pumpál és már ravelsz oh yeah

Je.

B@szódjatok meg, most én se tudom kiverni a fejemből :D

Tirexi-nél betelt a pohár?

Előre szólok: talán páran lemaradtak róla, de annak ellenére, régen mennyire hangoztattam nemtetszésemet Tirexi tevékenységével kapcsolatban, később egy Teamspeak-es beszélgetés során konszolidálódott köztünk a viszony.

Ennek ellenére engem is meglepett (gyakran indokolatlannak tűnő de ki tudja, talán mégis indokolt) heveny arroganciája a válaszokban. Sok “megszorításról” tett említést, így talán annyira nem is meglepő, hogy most végleg elege lett.

De valahogy még is az. Nem is csoda, hiszen fingom nincs (szerintem nektek se), mi a fákk történt hirtelen, hogy ennyire bedurvult. Elég csak az erős szavakat hallgatni a videóban.

A helyzet az, hogy bicskanyitogatónak és álszentnek hat elsőre, de:

1.: igaza van teljes mértékben. A magyar közönség néha egyszerűen kiborító. Én például azért nem fogok soha többé Minecraft-ozni elsősorban, mert akik nézik, és ehhez kapcsolódóan írnak nekem akármit, valami (még a szép míves, díszes, művelt, káromkodásra is erőteljesen kiélezett magyar nyelvvel is) kifejezhetetlenül magas szinten irritálnak. A helyesírás teljes hiányát még elnézném, de az a 0 felé exponenciális határérték-egyenletben konvergáló félelmetesen alacsony problémamegoldó képesség, ami sugárzik a Minecraft-osok EGY RÉSZÉBŐL, MEG SOK NEM MINECRAFT NÉZŐBŐL IS (!), az komolyan elgondolkodtat, hogy mi az isten van a mai fiatalsággal.

Ez persze tőlem is álszent módon hangozhat, hiszen 2011 nyarán még én csalogattam a fent említett réteget a Bányamesterség nevezetű MC-szerverre - amiről mint utólag kiderült, az üzemeltetői körülbelül egy szinten kezelnek velük. Régen nem tudhattam én se, hogy ilyenek vannak. Vagy legalábbis, naiv voltam.

Szerencsére a tapasztalatok segítenek abban, hogy jobb irányba változtass a véleményeden, meg úgy en block akármin - és itt jön képbe második pont. Ugyanis ő is sűrűn változtatta a véleményét.

2.: sokan álszentnek tartjátok őt a gyakori véleményváltoztatás és a kioktatások miatt. Honnan veszitek, hogy csak okoskodik? Jó most nem a gép-összerakási módszereire gondolok (meg az szerintem eleve kibaszottul az ő dolga és kibaszottul senki másé, akkor is, ha nem ért hozzá), hanem pl. ennek a videónak a végén elhangzottakra is. (amiben azt ócsárolta, hogy a kölyök hajnali 3-kor is gépnél van) Ismerem már nagyjából az “antirexi-tábort”, lévén erősítettem egy ideig én is, és a legtöbben mintha vérszerződést kötöttek volna arra, hogy márpedig Tirexi igenis nem dolgozik, egész nap kockul és videókat gyárt.

Aha, és honnan az anyámból tudjátok ti azt?

Látjátok a házát, be van kamerázva és a trollok közvetítik a “ValagVilág 9: Tirexi és a hódok” livestream-et? A lófaszt.

Fent van egész nap Steam-en/XFire-ön/Skype-on/TS-en? Bizonyítsd be.

Hallottad mástól hogy fent van egész nap Steam-en/XFire-ön/Skype-on/TS-en? Aranyos hogy hiszel a tündérmesékben, de sajnos annyira igazak, mint a pletykák.

Lefogadom, rólam is pletykáltak egy csomót az évek során, sőt konkrétan az utálós korszakban hallottam vissza Tirexitől hogy “Katamori csinálta a TirexiLQ csatornát és saját magához kommentált”, ami úgy kacsa ahogy van, mivel személyesen néztem végig, ahogy HunDoomguy (videós ügyekben segítőtársam 2012 márciusáig) megcsinálta azt a profilt még valamikor régen. Aszonta titok, de ő már nem aktív a közösségben, így sokat az imidzsén nem ront ez az infó.

Szóval tudom, milyenek a pletykák, az előítéletek és a kényszerképzetek főleg az utált emberekkel szemben (egy egész blog épül rá - igaz, ezt olvasni mindenesetre jó móka, és szigorúan tilos komolyan venni), szóval semmi esetre se egy konkrét személyt akarok ezzel a sok-sok sorral védeni, hanem inkább csak rávilágítani arra, mennyire mérhetetlenül ostoba viselkedés ismeretlenül elítélni valakit ilyesformán, mint ahogy azt Tirexi-vel teszik.

——————————————————————————

Most már úgyis mindegy. Akinek az volt a célja, hogy Tirexi eltűnjön, ám lőn elérte. Többé nem irritál egyetlen magyart se. Persze lefogadom, valakinek ez se elég, de azt inkább nem kommentálom.

Nem mondom hogy nem hiányzik, de azt se hogy hiányzik, mivel kurvára távol áll a valóságtól mindkét véglet. Nem is lényeges hogy hiányzik-e. 

A lényeg az, hogy szerintem (a vélemény olyan mint a segg; mindenkinek van, de senkit nem érdekel a másiké - ezt kicsit bővíteném: “de ha megnézed, nem halsz bele…”) a helyes lépést tette. A lehető legjobb lépést, amit megtehetett, őt és a csatornáját (nagyjából) ismerve,

Katamori

UI.: újra él a kommentelési lehetőség (szeretlek, DISQUS! <3) a honlapon, tessék megvitatni a témát, kijavítani, beszólni, meg amit akartok.

UUI.: végre értelmesen, irományokra is használom ezt a kurva honlapot, ha már megcsináltam…büszke vagyok magamra. :D

Négy éve a pályán.

Úgy bizony, holnap, február 4.-én lesz kereken négy éve, hogy feltöltöttem első videómat, és ezzel kezdetét vette videókészítős pályafutásom! Kisebb-nagyobb szünetek voltak, de két hétnél hosszabb időszak sose telt el videók nélkül. Természetesen, sok videót letöröltem, átírtam és megbántam ennyi idő alatt, és bizony elég nagy változások történtek a világon azóta, hogy én töltök fel videókat. 

Oh, bocsi, ez félreérthető! Nem miattam, hanem amiatt, hogy olyan hosszú időt ölel fel. Gyakorlatilag egy teljes kormányzati ciklusnak megfelel példának okáért - de ezt ne fejtsük ki, ez a honlap nem a politikáról szól. Akkoriban alig múltam 15, épp csak elkezdtem a középiskolát, nevetséges “stréber” hajam volt (legalábbis azt a frizut én annak vallom mai napig), komolytalan voltam, sokkal irritálóbb mint ma, barátom/közeli ismerősöm nem volt egy se, az pedig egy utópisztikus álomnak tűnt, hogy valaha lesz nőm.

Mindez természetesen megváltozott, de egy dolog változatlan: a videókészítés. Az bizony, zajlik azóta is! Rengetegen abbahagyták 2009 óta, köztük a legenda, az egész videózás-téma magyar alfája és omegája, FreddyD is, de én kitartóan a pályán vagyok! Igaz, ehhez kellett a Katamori Minecraft Krónikái sorozatnak 2011-es sikere is, aminél tudtom szerint egyetlen régebbi sorozat van: IT Bárányé. Sokan kezdtek hasonló sorozatot az enyémmel egy időben (2010 december - 2011 január), de az övé sokkal régebbi volt (2010 október). Onnantól volt az, hogy minden megváltozott.

A régi időket viszont én is hiányolom - amiről eszembe is jutott egy fontos dolog. Sok 2007-2009 közt elindult videóssal ellentétben én nem FreddyD miatt kezdtem videózásba. Az első videós, akit ismertem, és aki miatt csatlakoztam a Youtube-hoz, az nem más, mint Reactor. Sajnos róla kiderült azóta, hogy nem az ésszerű viselkedés bástyája, meg egyébként sem túl aktív mostanában. Hát igen, változnak az idők…

Igazéból pont ez az a dolog, amiről beszélnék az eddig eltelt idők kapcsán: sokszor emlegettem, hogy bizony az évek során mindig változott, mivel ütöttem el én és közvetlen környezetem az időt. Persze ezt ha ezt nem ötödször mesélem el, akkor már sehányadszor, de mégiscsak jó visszaemlékezni. 2009-ben, amikor még kezdő, “kisgyerek” és hülye voltam, a FreddyD-t utánzó és/vagy fikázó trollokról csináltunk mindenféle gúnyolódó videót, meg hasonlókat. Akkoriban még a trollok is mások voltak, és főleg kevesebben voltak. 2010-ben “felszínre tört” a Garry’s Mod Sötét Titkai c. sorozat (ami mondjuk azóta is fut), ami miatt aztán valamelyest divattá váltak a Garry’s Mod-os filmszerű videók - elég hullámzó minőséggel bizony. Év végén aztán pár így megismert haver megmutatta nekem a Minecraft-ot, amire akkoriban kaptak rá, az állam pedig leesett, amikor nekem is megmutatták. Ez volt aztán előzmény 2011-hez, amikor (aránylag korán) nekiálltam egy Minecraft sorozatnak, majd februárban még egynek, ami júliusig tartott. Rövid, de kalandos időszak volt; az időszak emléke, amikor szemmel láthatóan elkezdett növekedni a Youtube magyar látogatottsága. Abból a szempontból ez ijesztő, hogy Minecraft nélkül valószínűleg most is csak 500 feliratkozóm lenne, esetleg 1000 már megvolna. Persze a 12 ezerrel se járok jobban, mert nagy részük elhanyagol már, de erről később. 2012-ről pedig nem kell beszélnem, az újévi videóm jól összefoglalta azt az időszakot: végigjátszások, partnership, stb.

Most már 2013-at írunk, és előre érzem, hogy ez az év megint egy új “korszak” kezdete lesz, Videóimra egyenként nagyon alacsony nézettség jön, ami egy durván fél éves tendencia része. Úgy fest, eddig tartott tehát a kiemelkedő(nek gondolt) népszerűségem. Sose voltam egoista (legfeljebb viccből), szóval tudom, hogy nem volt sose igazán nagy a jelentőségem, de most már még annyira se, mint eddig.

Ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy a régi idők visszatérnek, és gyakorlatilag újra underground videós leszek, Visor kollégához hasonlóan. Ez bizony az ára, ha nem lovagoljuk meg egy aktuális játék, film, előadó, zeneszám, mém, téma vagy akármi más hírnevét. Ám akkor legyen; ettől függetlenül, én folytatom a végigjátszások sorozatát, csupa olyan játékról, amiről ilyen formába, végigjátszás nem készült még!

Ennyi. Ja és természetesen köszi, hogy néztek és velem vagytok 4 éve folyamatosan!

Katamori

Így üti el az időt Katamori a suliban. Legalábbis így szünet előtt. XD

Egy sikerjáték is lehet bugos. A sikerjáték arról ismerszik meg, hogy a nagyszerű játékélmény mellett a bugok is megnevettetnek.


A 2000-es Deus Ex egy sikerjáték.

Régi szép idők.

Katamori: The Binding of Isaac végigjátszás


Végre itt van, megérkezett!